Bästa kreditkortet för uttag

De allra flesta kreditkort är väldigt dyra när det kommer till att ta ut pengar i bankomat. Men på den här sidan så samlar vi de kreditkort som faktiskt går att använda utan att det kostar något extra om man bara betalar fakturan i tid och i sin helhet. Se vår topplista nedan och läs mer om uttagskort under listan.

Bästa uttagskort just nu

1. Bank Norwegian

0 kr/år

Kreditkort Bank Norwegian

 • Upptill 100 000 kr i kredit
 • Upptill 45 räntefria dagar
 • Kreditränta 19.99 %

Detta är ett intressant kort då det låter dig att samla cashback eller cashpoints hos flygbolaget Norwegian, när du betalar med kortet så får du 0,5 % i bonus. En stor fördel med Bank Norwegian är även att det är VISA-kort utan årsavgift vilket gör det till ett bra backup-kort ifall man endast har Mastercard idag.

Väljer du att samla cashback så kan du när som helst lösa in bonusen mot avdrag på din kommande kreditkortsfaktura. Men även att använda cashpoints hos Norwegian är enkelt, oavsett hur många du råkar ha så kan du alltid använda dessa för att delbetala flygbiljetter och tillägg som val av säte eller förbeställa mat. Detta är bra mycket bättre än de flesta andra flygbolag där du behöver uppnå en viss nivå för att kunna utnyttja dina poäng, hos Norwegian så har du inte det problemet.

En riktigt stor fördel med Bank Norwegian är att du har kostnadsfria bankomatuttag i hela världen och så länge du betalar hela fakturan i tid så tillkommer inga extra avgifter för varken köp eller bankomatuttag. Behöver du extra kort så är det ej möjligt att få hos Bank Norwegian.

För att skaffa kortet så behöver du ha fyllt 23 år och ha en fast anställning.

Bästa uttagskort

Det är i Sverige idag väldigt populärt att inneha och använda ett kreditkort. Det finns såklart många anledningar till det. Du får smidigt och enkelt alla dina köp samlade på en och samma faktura och slipper hålla kolla på flera olika fakturor när du handlar på kredit eller delbetalning. Andra viktiga fördelar är såklart reseförsäkring, bonus och rabatter. När det dessutom allt mer talas om att vi i Sveriges närmar oss det ”kontantlösa samhället” (mindre än 10 % av alla betalningar i Sverige 2020 tjämför med cirka 40 % 2010 ) är det lätt att glömma bort en viktig faktor när du jämför kreditkort – nämligen möjligenheten till kontantuttag när du trots allt behöver det.

I den här artikeln går vi därför grundligt igenom vad man ska tänka på när man letar efter marknadens bästa uttagskort. Vilka anledningar finns det att ha ett bra uttagskort? Vad ska man tänka på när man gör uttag? Är det skillnad på göra uttag i Sverige eller utomlands? Är det viktigaste av allt att kortet har fria uttag utan extra avgift eller finns det annat som är viktigare? Allt detta och lite till svarar vi på!

När behövs ett uttagskort?

Är du en av alla dem som tänker ”vad ska jag med ett uttagskort till, kontanter används ju knappt längre” ?. I så fall kan det vara läge tänke om. Trots att kontanter andel av alla betalningar konstant når nya bottennivåer finns det många situationer där kontanter är oumbärliga.

Fördelar under resan

 • Utlandsresor
  Att resa utomlands är det första många tänker på när de tänker på kontanter och det med rätta. I princip inget land i världen har kommit så långt som Sverige när det kommer till kortanvändning och utfasningen av kontanter. Till och med inom EU är uppddelning kontanter vs kort i det närmsta det omvända. I populär resemål som Malta, Cypern, Grekland, Spanien och Italien används kontanter vid mer än 70 % av alla köp. Även i Tyskland som man spontant ofta tänker är likt Sverige när det kommer till industrialisering står kontanter för majoriteten av alla transaktioner.
 • Gåvor och presenter
  Kanske vill du ge till någon släkting som fyller år eller till jul, eller kanske vill du fira en till exempel en student eller ge en kontantgåva vid ett bröllop ? För gåvor är kontanter fortfarande väldigt vanligt.
 • Second hand
  Tycker du om att fynda second hand på loppmarknader? Eller handla via blocket? När du handlar second hand är kontanter fortfarande i hög grad det dominerande betalsättet.
 • Vid event såsom konserter och sport
  På många konserter och särskilt på festivaler är det ibland så att just inne på själv konsert- eller festivalområdet gäller kontantbetalning. Andra liknande situationer är om du har barn som ska på läger eller cup och de vill handla något i kiosken under dagen. Just inom idrottsrörelsen som ofta är ideell och momsfri är det vanligt att bara använda kontanter.

Hur fungerar uttag med ett kreditkort?

De allra flesta har någon gång i livet gjort ett uttag i en bankomat och ett uttagskort skiljer sig inte alls från när du gör uttag med ett vanligt debetkort. Du stoppar helt enkelt in kortet i uttagsautomaten och följer instruktionerna på skärmen. Det brukar innebära att du trycker in din fyrsiffriga kod, fyller i belopp att ta ut och väljer om du vill ha kvitto eller inte.

Att tänka på vid uttag med ett kreditkort

Det första att tänka på när du ska göra uttag med ett kreditkort är vilka avgifter som tillkommer. Det kan handla om en uttagsavgift som tillkommer på varje uttag - antingen en procentenhet av uttaget eller en fast avgift som ofta ligger på mellan 25 och 50 kronor.

Fundera även på hur ofta du tar ut pengar. För ett enskilt uttag på ett par tusen inte så farlig men gör du många uttag kan det bli ganska höga kostnader i slutändan. En tumregel för vad som är bäst mellan fast eller rörlig avgift för uttag är att om du gör få och stora uttag är fast avgift bäst medan om du gör många eller små är rörligt avgift bäst. (Allra bäst är givetvis om kortet inte har någon avgift alls men om du måste välja mellan den eller det andra).

Att tänka på vid uttag utomlands

Att tänka på vid uttag utomlands

Vid uttag utomlands är det extra viktigt att vara uppmärksam och tänka till. Med många kort är nämligen uttag kostnadsfria i Sverige men inte utomlands. Dessutom lägger ägaren av bankomaten utomlands lägger ofta på en avgift när för dem utländska kort gör uttag. (Till exempel om du tar ut pengar med ett svenskt kort i en bankomat i Spanien). Då åker du på en dubbel avgift för uttag – först från ditt egna kort och sen från bankomaten.

En annan viktig faktor att tänka på är valutapåslag. Det är vanligast om du gör uttag i utlandet och handlar då om en avgift för användningen av en annan valuta. Den är normalt en viss procentandel av ditt uttag och kan variera både mellan kort och valuta men som riktmärke är valutapåslaget för euro och dollar ofta mellan 1 till 3 %.

Har du tänkt att använda kortet mycket för uttag utomlands väljer du därför med fördel ett kort som är utan uttagsavgift både i Sverige och utomlands och som dessutom med så lågt valutapåslag som möjligt.

Så hittar du marknadens bästa uttagskort

För att hitta marknadens bästa uttagskort måste du tänka igenom vilka aspekter du prioriterar. Förutom fast eller procentuell uttagsavgift och valutapåslag som vi nämnde ovan finns såklart annat som också är viktigt.

 • Bonus och rabatter
  Bonus och rabatter är populärt oavsett vad man tycker är viktigast. Exempel på kort utan uttagsavgift men med bonusprogram är Komplett Bank Kreditkort och re:member flex som båda ger riktigt bra bonus och rabatter när du handlar på nätet.
 • Räntefria perioden även för kontantuttag
  Många kort erbjuder åtminstone 30-60 dagar räntefri kredit när du handlar med kort. Det är lätt att tro att det även gäller kontantuttag men så är tyvärr inte alltid fallet. Om de inte gäller uttag blir det i längden onödigt dyrt att använda kortet till just det.
 • Tilltagen reseförsäkring
  Många som väljer kreditkort utan uttagsavgift gör det för att de ska använda kortet på resa utomlands. Med en bra reseförsäkring kan du med fördel boka även själva resebiljetten med samma kort som du reser med.

Sammanfattning – För vem passar kreditkort utan uttagsavgift?

Ett kreditkort utan uttagsavgift är bra dels för dig som har tänkt att resa utomlands (förutsatt att fria uttag även gäller utanför Sverige), men också för dig som tänkt använda kortet i vardagen som mer eller mindre en komplett ersättning för ditt vanliga debetkort. Då kan du göra allt det du göra med ett vanlig lönekort utan att åka på extra kostnader och du kan dessutom få alla fördelar som kommer med ett kreditkort.

Har du tänkt att ha det som ett av flera kort, om du till exempel saknar möjlighet att ta ut kontanter på det kreditkort du redan har, är det bäst att välja ett kort som förutom noll i uttagsavgift även har gratis årsavgift.

Frågor och svar om uttagskort

Vilket är det bästa uttagskortet 2024?

Vi har tagit fram en topplista i maj med de bästa uttagskorten. Då olika personer har olika behov så rekommenderar vi att du går igenom topplistan med de bästa uttagskorten.

Hur hittar man det bästa uttagskortet?

Om du är ute specifikt efter det bästa uttagskortet så är vår topplista en bra start. Kan du tänka att gå bredare så kan det även vara värt att se vår sida med de bästa kreditkorten där du även hittar annat än uttagskort.

Duger ett gratis uttagskort utan årsavgift, kan det vara bäst?

Ja, faktum är att det bästa kreditkortet enligt oss för uttag inte har någon årsavgift.

Hur hög kredit kan man få på de bästa uttagskortet?

Av de uttagskort vi har med i listan så är den högsta krediten på 100 000 kr.

Kan jag få hjälp med att hitta det bästa uttagskortet?

Ja, på så vis att vi tagit fram en lista med uttagskort och skrivit en artikel på denna sidan. Läs igenom den, bli klokare och få lite ideér vad som är vettigt i ditt fall.