Bästa kreditkortet för mat

På den här sidan hittar du de bäst lämpade kreditkorten för mat enligt oss. Jämför de olika matkorten och välj det som passar dina behov bäst. Under topplistan med matkort så kan du läsa mer om hur skall tänka kring ditt val.

Bästa matkorten just nu

1. Bank Norwegian

0 kr/år

Kreditkort Bank Norwegian

  • Upptill 150 000 kr i kredit
  • Upptill 45 räntefria dagar
  • Kreditränta 19.99 %

Detta är ett intressant kort då det låter dig att samla cashback eller cashpoints hos flygbolaget Norwegian, när du betalar med kortet så får du 0,5 % i bonus. En stor fördel med Bank Norwegian är även att det är VISA-kort utan årsavgift vilket gör det till ett bra backup-kort ifall man endast har Mastercard idag.

Väljer du att samla cashback så kan du när som helst lösa in bonusen mot avdrag på din kommande kreditkortsfaktura. Men även att använda cashpoints hos Norwegian är enkelt, oavsett hur många du råkar ha så kan du alltid använda dessa för att delbetala flygbiljetter och tillägg som val av säte eller förbeställa mat. Detta är bra mycket bättre än de flesta andra flygbolag där du behöver uppnå en viss nivå för att kunna utnyttja dina poäng, hos Norwegian så har du inte det problemet.

En riktigt stor fördel med Bank Norwegian är att du har kostnadsfria bankomatuttag i hela världen och så länge du betalar hela fakturan i tid så tillkommer inga extra avgifter för varken köp eller bankomatuttag. Behöver du extra kort så är det ej möjligt att få hos Bank Norwegian.

För att skaffa kortet så behöver du ha fyllt 23 år och ha en fast anställning.

2. Coop Mastercard

0 kr år 1, därefter 295 kr/år

Kreditkort Coop Mastercard

  • Upptill 50 000 kr i kredit
  • Upptill 55 räntefria dagar
  • Kreditränta 19,70 %

Ett riktigt bra kort för dig som älskar försäkringar då du får en riktigt bra reseförsäkring, avbeställningsskydd, köpförsäkring, allriskförsäkring, extra garanti på vitvaror mer mera. Dessutom samlar du 0,5 poäng på varje krona du handlar för överallt med kortet.

Poängsystemet är Coops styrka och det är riktigt bra, stort och mångsidigt. Poängen du samlar in kan du använda till olika produkter, presentkort eller rabatter hos Coop. Men du kan även växla de till partners som t.ex. SAS Eurobonus.

Att ta ut i bankomat kostar 1,5 % eller minst 35 kr vilket gör att du bör undvika det. I övrigt så har du upp till 55 räntefria dagar och betalar du fakturan i tid så tillkommer inga extra kostnader. Behöver du extra kort så kan det beställas till.

För att skaffa kortet så behöver du vara medlem i Coop eller Medmera samt ha fyllt 18 år och ha en årsinkomst på minst 100 000 kr.

Bästa matkortet

Det är vanligt för många att använda sig av kreditkort men det är inte alla som tänker över vilket alternativ de väljer. Du bör alltid tänka över så noga du kan exakt vad du ska använda kortet till för att kunna göra ett bra val. Det finns många aktörer som erbjuder kreditkort som ger dig bonus på matinköp - några av dem kommer från aktörerna själva inom dagligvaruhandeln.

Vad ska man tänka på när du letar efter det bästa kreditkortet för matinköp?

Om vi utgår från att du framför allt vill använda kortet för matinköp bör du först och främst tänka igenom var du brukar handla och om du i så fall kanske vill ha ett kort som är knutet till enbart en matbutik eller flera olika. Väljer du ett kort från en specifik butik får du ofta bara bonus i just deras butiker vilket kan vara en nackdel. Exempel på den varianten är både Coops och Icas kreditkort som ger dig bonusar, rabatter och liknande i sina egna butiker men inte i andras. Själva krediten gäller dock såklart oavsett var eller vad du handlar.

Den andra varianten är att du har ett vanligt kreditkort som du kopplar till respektive butiks bonusprogram (Detta går att göra även med ett vanligt debit kort). Fördelen är att du då kan använda kortet och samtidigt få bonus oavsett var du handlar.

Generellt kan man säga att ett specifikt matkort är det bästa alternativet för dig som handlar mat i en bestämd butik och inte dig som brukar handla i många olika affärer. Kort för en specifik kedja ger ofta dubbel bonus eller mer när du handlar i just deras butiker. Coops kreditkort ger t.ex. ända upp till 4x bonus när du handlar i deras butiker. Det finns därför mycket bonus att tjäna (pengar att spara) om du väljer ett matkort från en specifik kedja och håller dig till det.

Är du däremot en sådan som inte håller dig till en butik men samtidigt bara vill ha ett kort är ett vanligt kreditkort oftast det bästa alternativet.

Med ovan sagt bör du oavsett vad du väljer alltid ta hänsyn den ränta och kredittid som erbjuds samt om det finns några andra kortförmåner som kan göra att kortet passar.

Bonusprogram, bonuspoäng och rabatter

Just när du ska använda ett kreditkort för matinköp är det bra om det finns någon typ av bonusprogram eller bonuspoäng som kan ge dig rabatter eller bonus på ditt köp. Det beror att livsmedelskostnader är en av de allra största kostnadsposterna för de allra flesta hushåll med alltifrån 3 000 i månaden för singelhushåll ända upp till 10 – 20 000 eller mer för större barnfamiljer. Att få bonus eller rabatter på just dessa kostnader kan därför ge både kostnadsbesparingar och förmåner som sätter guldkant på tillvaron.

Ränta och kredittid

Eftersom ett kreditkort ger dig uppskov med betalning till ett senare tillfälle är det logiskt att det tillkommer en ränta - ditt mål är att hitta ett kort med så låg ränta som möjligt. Det finns de kreditkort som inte börjar räkna ränta vid inköpet utan erbjuder ett visst antal dagar räntefritt. Vanligtvis handlar det om 30 till 60 dagar men det kan vara längre räntefria än så perioder som erbjuds. En så lång kredittid som möjligt är att föredra då det ger dig möjlighet att vara mer flexibel i din ekonomi.

Det finns även de kreditkort som ger dig möjlighet att delbetala din inköp. Det kan vara bra om du skulle råka i ekonomiska problem en månad - kanske när bilskatten ska betalas eller när elkostnaderna rusade i höjden. Du bör alltid ta en titt på alla avgifter som tillkommer med kreditkortet - du vill inte betala för mycket för din mat i onödan.

Hur stor kredit behöver man för ett matkort?

Maxbelopp för tillgänglig kredit varierar ofta från kort till kort men även från individ till individ beroende på hur mycket du tjänar. Hur mycket just du behöver beror återigen på vad du tänkt använda kortet till och hur lång kredittid du vill ha.

Vill du enbart använda det för matinköp och för att samla bonus på matinköpen men planerar att betala av bonusen inom den räntefria perioden klarar du dig ofta med en kredit på 10 000 – 20 000 kronor. Ska du däremot använda kortet som ett allt-i-allo vardagskort där matinköp bara är en av alla utgifter kan det vara bra med en maxgräns på i alla fall 50 000 – 100 000.

Värt att ha i åtanke är att kort med högre kreditgräns ofta har en högre årsavgift och om du inte tänkt använda hela beloppet är det onödigt att betala för en extrahög kreditgräns som du ändå inte använder.

Årsavgift

Du bör alltid kontrollera årsavgiften för kortet du planerar att välja eftersom den kan göra stor skillnad för den totala kostnaden med ditt kreditkort. Ofta vill vi spara in pengar på våra matinköp och om du gör dem med ett kreditkort med dyra avgifter lönar det sig inte alls. Det finns kort som är gratis, de som kostar några hundra om året men även de med tusentalskronor i årsavgift. Generellt brukar kreditkort som har bonusprogram och många förmåner brukar lägga en högre årsavgift än de som enbart är till för att förmedla kredit.

Just när du letar efter bästa matkort kan det vara värt att tänka till lite extra kring årsavgiften och vad du ska använda kortet till. Är matkortet bara tänkt som ett extrakort just för matinköp kan det vara skönt att välja ett kort utan årsavgift för att slippa stapla fler årsavgifter från olika kort på varandra. Å andra sidan, i och med att matugifterna är en så pass stor kostnadspost kan det vara värt att välja ett kort med lite högre årsavgift men som samtidigt ger mer i bonus. Väg de olika alternativen mot varandra och se vad som passar för just dig.

Fördelar med att ha ett kreditkort speciellt för matinköp

Fördelar med att ha ett kreditkort speciellt för matinköp

Som ovan nämnt, i och med att matinköp ofta är en så pass stor del av de totala kostnaderna för ett hushåll finns det för flesta en hel del att tjäna på att ha ett kreditkort speciellt för matinköp i form av såväl extra bonus, som återbäring och rabatter. Det är dock inte de enda fördelarna.

Faktum är att det finns även finns indirekta fördelar med att välja att betala matinköpen med ett kreditkort. Med ett spefikt matkort samlar du alla dina matkostnader eftersom de alla på en och samma faktura. Du ser då enkelt hur mycket du lägger på mat varje månad istället för att behöva räkna ut det separat på bankutdrag där olika kostnader är blandade med varandra.

Speciella kreditkort för mat som ger bonus på alla matinköp är förstås väldigt fördelaktigt eftersom det kan hjälpa till att sänka dina matkostnader. Dessutom kan de utöver det ge andra typer av förmåner så som reseförsäkring och speciella erbjudande och rabatter på vissa livsmedel. Det bästa kreditkortet för mat är ett som ger dig bonus på alla inköp och inte bara på de i en specifik affär. Läs därför på mer om vad som gäller innan du bestämmer dig.

Specifikt matkort eller kreditkort med bonus?

Det finns både kreditkort för mat i specifika butiker där du samlar in poäng vid köp i just deras butiker men det finns även vanliga kreditkort som ger dig bonus på alla inköp. Vilket du väljer beror på om du brukar handla i en och samma butik eller om du vill ha möjlighet att välja mellan flera affärer. Det är som sagt generellt högre bonus på kort som är specifika för en viss kedja och är du öppen för att ha mer än ett kreditkort är maximerar du värdet genom att ha ett kort för just det. Det därför en av anledningarna att många har mer än ett kreditkort. Ska du bara ha ett kreditkort och du ofta handlar i flera olika matbutiker är det bäst att välja ett vanligt kort med bra bonusvillkor.

Frågor och svar om bästa matkort

Vilket är det bästa matkortet 2024?

Vi har tagit fram en topplista i oktober med de bästa matkorten. Då olika personer har olika behov så rekommenderar vi att du går igenom topplistan med de bästa matkorten.

Hur hittar man det bästa matkortet?

Om du är ute specifikt efter det bästa matkortet så är vår topplista en bra start. Kan du tänka att gå bredare så kan det även vara värt att se vår sida med de bästa kreditkorten där du även hittar annat än matkort.

Duger ett gratis matkort, kan det vara bäst?

Ja, att ett matkort inte har någon årsavgift är inget konstigt alls. Många av de bättre kreditkorten för mat kommer utan årsavgift.

Hur hög kredit kan man få på de bästa matkorten?

Av de matkort vi har med i listan så är den högsta krediten på 150 000 kr.

Kan jag få hjälp med att hitta det bästa matkortet?

Ja, men du får göra jobbet själv. Gå igenom vår lista med de bästa matkorten och läs vår artikel så har du förhoppningsvis kommit en bra bit på vägen.