Bästa kreditkortet för resor

Här listar vi de bästa kreditkorten för resor. För att ett resekort skall vara bra så bör det ha gratis bankomatuttag, inget valutapåslag eller ha en bra reseförsäkring. Nedan hittar du vår topplista med resekort och under den kan du läsa mer hur du skall tänka kring ditt val av kreditkort för resor.

Bästa resekorten just nu

1. Bank Norwegian

0 kr/år

Kreditkort Bank Norwegian

  • Upptill 150 000 kr i kredit
  • Upptill 45 räntefria dagar
  • Kreditränta 19.99 %

Detta är ett intressant kort då det låter dig att samla cashback eller cashpoints hos flygbolaget Norwegian, när du betalar med kortet så får du 0,5 % i bonus. En stor fördel med Bank Norwegian är även att det är VISA-kort utan årsavgift vilket gör det till ett bra backup-kort ifall man endast har Mastercard idag.

Väljer du att samla cashback så kan du när som helst lösa in bonusen mot avdrag på din kommande kreditkortsfaktura. Men även att använda cashpoints hos Norwegian är enkelt, oavsett hur många du råkar ha så kan du alltid använda dessa för att delbetala flygbiljetter och tillägg som val av säte eller förbeställa mat. Detta är bra mycket bättre än de flesta andra flygbolag där du behöver uppnå en viss nivå för att kunna utnyttja dina poäng, hos Norwegian så har du inte det problemet.

En riktigt stor fördel med Bank Norwegian är att du har kostnadsfria bankomatuttag i hela världen och så länge du betalar hela fakturan i tid så tillkommer inga extra avgifter för varken köp eller bankomatuttag. Behöver du extra kort så är det ej möjligt att få hos Bank Norwegian.

För att skaffa kortet så behöver du ha fyllt 23 år och ha en fast anställning.

2. Coop Mastercard

0 kr år 1, därefter 295 kr/år

Kreditkort Coop Mastercard

  • Upptill 50 000 kr i kredit
  • Upptill 55 räntefria dagar
  • Kreditränta 19,70 %

Ett riktigt bra kort för dig som älskar försäkringar då du får en riktigt bra reseförsäkring, avbeställningsskydd, köpförsäkring, allriskförsäkring, extra garanti på vitvaror mer mera. Dessutom samlar du 0,5 poäng på varje krona du handlar för överallt med kortet.

Poängsystemet är Coops styrka och det är riktigt bra, stort och mångsidigt. Poängen du samlar in kan du använda till olika produkter, presentkort eller rabatter hos Coop. Men du kan även växla de till partners som t.ex. SAS Eurobonus.

Att ta ut i bankomat kostar 1,5 % eller minst 35 kr vilket gör att du bör undvika det. I övrigt så har du upp till 55 räntefria dagar och betalar du fakturan i tid så tillkommer inga extra kostnader. Behöver du extra kort så kan det beställas till.

För att skaffa kortet så behöver du vara medlem i Coop eller Medmera samt ha fyllt 18 år och ha en årsinkomst på minst 100 000 kr.

3. Marginalen Traveller

395 kr/år

Kreditkort Marginalen Traveller

  • Upptill 150 000 kr i kredit
  • Upptill 50 räntefria dagar
  • Kreditränta 16,90 %

För dig som gillar att resa så är detta ett bra kort då det hjälper dig att samla poäng men det har även en stor fördel i att du kan få rabatter med kortet hos ca 200 nätbutiker när du går via Marginalen ”Handla smart”.

För att använda dina poäng så går du till poängportalen som du når efter att ha loggat in. Där kan du växla dina poäng mot resor, hotell och upplevelser. Bra att veta är poängen är giltiga i hela 5 år vilket innebär att du har lång tid på dig att samla ihop poäng innan du behöver använda de.

Likt de flesta kreditkort så är det möjligt att ta ut i bankomat men avgiften är ganska hög, 3% eller minst 35 kr. På köp du gör så får du upp till 50 räntefria dagar och betalar du därefter fakturan till dess helhet och i tid så tillkommer inga extra avgifter. Behöver du ett extra kort så finns även det.

För att skaffa kortet så behöver du ha fyllt 20 år och ha en årsinkomst på 120 000 kr eller mer.

4. Collector Easyliving

195 kr/år

Kreditkort Collector Easyliving

  • Upptill 100 000 kr i kredit
  • Upptill 56 räntefria dagar
  • Kreditränta 17,65 %

Detta är det bästa kortet för dig som handlar mycket i utländska valutor, antingen för att du beställer från utlandet eller reser mycket. Detta då det är det enda kortet här på sidan som har 0 % valutapåslag. Kortet kommer även med många försäkringar som är riktigt bra.

Något direkt bonussystem har inte Easyliving-kortet. Men det kan kopplas till SAS Eurobonus vilket innebär att du kan tjäna Eurobonuspoäng i över 2000 anslutna butiker. Du kan även ansluta kortet till Meniga Rewards som ger rabatter och cashback i olika butiker.

Att ta ut pengar i bankomat är dock dyrt, det kostar 3 % eller minst 45 kr så det bör du undvika. Med kortet så får du även upp till 56 räntefria dagar och så länge du betalar hela beloppet på fakturan i tid så tillkommer inga kostnader. Behöver du extra kort så finns det att beställa.

För att skaffa kortet måste du ha fyllt 20 år och ha en årsinkomst på minst 120 000 kr per år.

Bästa resekortet

Det är idag väldigt vanligt att använda sig av kreditkort och just för resor kan det faktiskt vara väldigt fördelaktigt. Det har i sin tur lett till att många kreditkort har nischats mot att vara riktigt bra just för att resa med. Många kreditkort har nämligen riktigt bra reseförsäkringar och även förmåner för dig som bokar din resa med dem.

Vad är ett resekort?

Det finns kreditkort som ges ut i samarbete med flyg- eller resebolag, men det finns också ”resekreditkort” som ges ut av vanliga kreditkortsföretag. Om ett kort är ett resekort eller inte avgörs dock inte av om utgivaren är ett resebolag (t.ex. flygbolag som SAS och Norweigan eller arrangörer som TUI) utan av om kortets villkor gör det särskilt förmånligt att använda under eller för att köpa resor. Det största kännetecknet för ett resekort är med andra ord dess förmåner som gäller särskilt en viss period före, under och efter en resa. Vilka dessa är beror helt på vilket kort du väljer eftersom det kan variera stort mellan olika kort. Vissa kort är dessutom helt kostnadsfria medan andra kommer med årsavgifter. Priset kan speglas av förmånerna du får och innan du börjar jämföra olika kort bör du tänka igenom just vilka förmåner du vill ha och behöver.

Fördelar med kreditkort för resor

Att ha ett kreditkort särskilt anpassat för resor har flera fördelar och nedan ska vi berätta om några av de vanligaste förmåner som brukar erbjudas. Vissa kort erbjuder flera av dem medan andra bara erbjuder en av dem.

Fördelar före resan

  • Rabatter
    Du kan få rabatter på reserelaterade produkter och tjänster med flera resekreditkort. Bland annat kan det handla om rabatterat pris på hotellvistelser, bensin eller hyrbil.
  • Bonusprogram
    Ett bonusprogram ger dig oftast poäng på alla inköp du gör och de poängen kan sedan användas för att köpa olika reserelaterade saker. Oftast får du poäng oavsett vad du handlar med kortet. Om du väljer ett kreditkort från ett specifikt flygbolag brukar poängen kunna användas för rabatt på flygbiljetter från dem medan vanliga resekreditkort kan erbjuda köp av tåg- eller bussbiljetter för dina insamlade poäng.
  • Conciergeservice
    Det här är någonting du kan hitta på resekreditkort som har en ganska hög årsavgift, vanligtvis från 1 000 kronor och uppåt. Det är dock ingen garanti att det erbjuds så om du är intresserad av tjänsten böt du dubbelkolla att det finns på just det kort du är intresserad av. Med Conciergeservice kan du ringa företaget dygnet runt och kostnadsfritt få hjälp med mycket av det som kan göras på distans. Du kan till exempel be dem boka bord på en restaurang, köpa tågbiljetter, konsertbiljetter eller boka entré på en nattklubb. De kan också hjälpa dig hitta närmaste teater eller biograf. Det är helt enkelt en tjänst som kan vara till hjälp både före och under resan.

Fördelar under resan

  • Reseförsäkring
    De flesta kreditkort i Sverige har en reseförsäkring som ingår men resekort har ofta en extra förmånlig och mer omfattande reseförsäkring med högre utbetalningsbelopp.
  • Utan avgifter och valutapåslag
    Många kreditkort tar ut en uttagsavgift både vid uttag i Sverige och utomlands men det finns också kort som inte har sådana avgifter. En del kreditkort (både vanliga och de för resor) kan dessutom ha ett valutapåslag på uttag och inköp som görs utomlands, vilket kan leda till höga kostnader när du använder kortet under en resa. En del resekreditkort och även vanliga kreditkort har inga sådana påslag och det kan bespara dig en hel del utgifter.
  • Nödhjälp
    Vissa kort som inte erbjuder Conciergeservice har istället något som kallas för nödhjälp. Då kan du ringa företaget om ditt kreditkort skulle tappas bort eller bli stulet under resan för att få kontanter och spärra dina värdehandlingar om de kommit bort.
  • Rabatter
    Utöver rabatter före avresan kan du faktiskt också få rabatter som du kan ha nytta av under resan. De kan till exempel ge dig rabatt för greenfeen på utvalda golfbanor eller gratis tillval eller uppgraderingar på en del hotell.
  • Lounger
    En stor fördel för många resenärer är när resekortet ger dig tillgång till flygplatslounger. Om du har en lång mellanlandning eller vill slappa lite innan flyget avgår är det en stor fördel lounge.

Fördelar efter resan

Fördelarna med att betala med kreditkort under resan är att du får större koll på vad som har spenderats på resan när du kommer hem. När fakturan kommer kan du enkelt kontrollera om alla inköp har skett med kortet och att inga bedrägerier ägt rum. Ytterligare en fördel är förstås möjligheten att betala för semestern efteråt och även dela upp betalningen i flera mindra betalningar om du vill. Givetvis tillkommer då ränta om du inte betalar allt på en gång så det är klokt att välja ett kort med så låg ränta som möjligt (om du inte väljer ett kort med en längre period av räntefria dagar).

Vem bör välja ett resekort?

Vem bör välja ett resekort?

Om du reser mycket är det smart att välja ett resekort och speciellt om du åker mycket flyg. Det är oftast rabatter på flygbiljetter du kan få - speciellt om du väljer ett kreditkort från ett flygbolag. Du bör dock tänka igenom en del saker innan du väljer vilket resekort eller vanligt kreditkort du vill ha. Det är väldigt individuellt vilket som passar dig. Om du reser ofta och handlar mycket med kreditkortet i utlandet bör du leta efter ett kreditkort utan valutapåslag - eller med ett lågt sådant.

Du får helt enkelt välja vad du helst vill ha. Föredrar du Conciergeservice framför en utökad reseförsäkring? Eller vill du hellre ha förmåner och rabatter än ett kort utan avgifter och valutapåslag? Även räntan bör tas i beaktande när du ska välja vilket kreditkort som passar dig. Titta alltid på den effektiva räntan för då kan du se exakt hur mycket du kommer att betala tillbaka eftersom alla avgifter är inräknade där.

Hur hittar jag det bästa resekreditkortet?

Det är svårt att peka ut ett enskilt kort som det bästa resekortet för alla - du bästa är att välja ett som passar just dig. Börja därför med att tänka igenom vad du vill ha för typer av förmåner på kortet. Det är inte ett måste att välja ett renodlat resekreditkort utan det finns många vanliga kreditkort som också har rabatter och erbjudanden på resor. Du bör dock alltid titta på reseförsäkringen som erbjuds för att se vad som ingår i den, vad den täcker och vilket belopp som gäller i och med att du ska ha det till just resor. Det är inte heller alltid reseförsäkringen som erbjuds med ett resekreditkort från en researrangör eller ett flygbolag som är den bästa, utan ibland kan det vara reseförsökringen med ett ”vanlig” kreditkort från till exempel en bank. Genom att läsa på kan du enkelt hitta det bästa resekreditkortet för just dig.

Frågor och svar om bästa resekort

Vilket är det bästa resekortet 2024?

Vi har tagit fram en topplista i november med de bästa resekorten. Då olika personer har olika behov så rekommenderar vi att du går igenom topplistan med de bästa resekorten.

Hur hittar man det bästa resekortet?

Om du är ute specifikt efter det bästa resekortet så är vår topplista en bra start. Kan du tänka att gå bredare så kan det även vara värt att se vår sida med de bästa kreditkorten där du även hittar annat än resekort.

Duger ett gratis resekort, kan det vara bäst?

Ja, att ett resekort inte har någon årsavgift är inget dåligt generellt. Många av de "bästa resekorten" kommer utan årsavgift..

Hur hög kredit kan man få på de bästa resekorten?

Av de resekort vi har med i listan så är den högsta krediten på 200 000 kr.

Kan jag få hjälp med att hitta det bästa resekortet?

Ja, men du får göra jobbet själv. Vårt tips är att läsa igenom vår topplista, undersöka korten och därefter läsa igenom vår artikel och förhoppningsvis har du då hittat ditt bästa resekort.